czwartek, 8 maja 2014

3-kolorowy makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


3-kolorowy makaron (ja użyłam Fusilli Tricolore z Lidla)
opakowanie szpinaku
słoiczek suszonych pomidorów
zielona papryka
5-6 ząbków czosnku
pestki dyni
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, sos tabasco
starty ser parmezan


Makaron gotujemy al-dente w lekko osolonej wodzie.
Na patelni na oleju beztłuszczowym PAM lub odrobinie masła klarowanego/kokosowego podsmażamy do miękkości zieloną paprykę pokrojoną w paseczki, następnie dodajemy szpinak (rozmrożony lub świeży), sól, pieprz, szczyptę słodkiej sproszkowanej papryki i sos tabasco (ilość zależna od upodobań :), pokrojone suszone pomidory (ja użyłam własnego wyrobu - w zalewie z dużą ilością czosnku i bazylii). Gdy większość wody wyparuje dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę wszystko razem smażymy.
Sos łączymy z ugotowanym makaronem i dodajemy trochę parmezanu.
Całość doskonale komponuje się z pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz