piątek, 25 kwietnia 2014

Twarogowe lody bananowo-orzechowe


250g twarogu chudego
2 duże dojrzałe banany
150-200ml chudego mleka
duża garść orzechów (lub 2-3 łyżki masła orzechowego)
odżywka białkowa
cynamon
kardamon

Jeżeli nie mamy masła orzechowego to dużą garść orzechów miksujemy w blenderze kilka minut na gładką masę, którą następnie przekładamy na talerzyk, bo blender będzie nam za chwilę potrzebny.

Twaróg blendujemy na gładką masę, dodajemy banany oraz rozpuszczoną w mleku odżywkę białkową, szczyptę cynamonu i kardamonu. Dodajemy zrobione wcześniej masło orzechowe. Wszystko razem mieszamy, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

Masę przekładamy do pojemnika, w którym ją zamrozimy (najlepiej zostawić na noc w zamrażarce).
Ja użyłam pojemnika 1,25 l i tyle też wyszło mi lodów.

PYSZNOŚCI!

Lody wychodzą dosyć twarde, ale nie niemożliwe do pokrojenia.
Możemy dodać ubitych 3 białek jaj do masy i wówczas będzie ona 'lżejsza', a zarazem jeszcze bardziej odżywcza 
(tu polecam przygotować większy niż 1,25 l pojemnik :)

Zamiast odżywki białkowej można użyć odtłuszczonego mleka w proszku lub całkiem wyeliminować tę pozycję ze składników (ale wówczas wartości odżywcze spadają).

Na zdj. z musem jabłkowo-pomarańczowym i cynamonem oraz 'duża czarna' w moim hiper kubku mocy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz