środa, 2 kwietnia 2014

Kurak z fasolą adzuki i zielonymi warzywami


100g piersi z kurczaka
50g fasoli adzuki
50g zielonych warzyw (u mnie brokuł i brukselka)

Fasolę moczyć przez 12 godzin* (najlepiej zalać wodą na noc), a następnie ugotować do miękkości (ok 1,5h) w świeżej wodzie.

Pierś z kurczaka doprawić wedle smaku i usmażyć na oleju beztłuszczowym PAM.

Podajemy z ugotowanymi na parze warzywami.

* Fasolę moczy się, aby podnieść jej strawność. Osoby, które nie mają problemów z trawieniem mogą skrócić czas moczenia.



FASOLA ADZUKI



Fasola Adzuki równie często nazywana Azuki, pochodzi pierwotnie z Japonii. Obecnie uprawiana też w innych częściach Azji, a nawet w Południowej i Północnej Ameryce. Ponieważ jej uprawa należy do kosztownych, z tego też względu jej cena jest wysoka. Z uwagi na jej delikatną łupinkę i delikatny zwracający uwagę słodki smak jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym się jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych.
Poprzez takie połączenie zyskuje wysoką wartość odżywczą (uzupełniają się brakujące aminokwasy). Można ją stosować do zup, sufletów i potraw jednogarnkowych. W połączeniu z rodzynkami można uzyskać znakomicie zharmonizowany deser. W Chinach i Japonii idzie się nawet jeszcze dalej i używa się do produkcji wyrobów cukierniczych. W posiłkach makrobiotycznych ocenia się adzuki jako niezastąpione uzupełnienie nasion roślin strączkowych. 

Podobnie jak inne fasole korzystna przy cukrzycy. Obniża poziom cholesterolu i jak wszystkie rośliny strączkowe wzmacnia funkcje nerek. Ma bardzo silne właściwości odtruwające. Ponadto może przyczynić się do zmniejszenia obrzęków, ma działanie wysuszające. To ważne w okresie jesienno – zimowym, gdy wszyscy plują dookoła katarem i kaszlem. Często stosowana jest do likwidowania stanu nadmiernej wilgoci w organizmie. Pomaga również kobietom przy długich miesiączkach – należy żuć codziennie 5 ziarenek surowych aż do ustania miesiączki. Wywar z fasoli adzuki ma niesamowite właściwości. Należy przygotować go w następujący sposób: gotować przez godzinę na wolnym ogniu 1 filiżankę fasolki w 5 filiżankach wody. Po upływie tego czasu wywar odlać, a fasolkę dogotować, by była miękka. Pół godziny przed każdym posiłkiem wypijać pół filiżanki jako środek leczniczy na zapalenie nerek. Ta informacją należy się również podzielić z matkami, które walczą o pokarm po narodzinach dziecka.

Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz