250g twarogu chudego
2 duże dojrzałe banany
150-200ml chudego mleka
duża garść orzechów (lub 2-3 łyżki masła orzechowego)
odżywka białkowa
cynamon
kardamon
Jeżeli nie mamy masła orzechowego to dużą garść orzechów miksujemy w blenderze kilka minut na gładką masę, którą następnie przekładamy na talerzyk, bo blender będzie nam za chwilę potrzebny.
Twaróg blendujemy na gładką masę, dodajemy banany oraz rozpuszczoną w mleku odżywkę białkową, szczyptę cynamonu i kardamonu. Dodajemy zrobione wcześniej masło orzechowe. Wszystko razem mieszamy, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
Masę przekładamy do pojemnika, w którym ją zamrozimy (najlepiej zostawić na noc w zamrażarce).
Ja użyłam pojemnika 1,25 l i tyle też wyszło mi lodów.
PYSZNOŚCI!
Lody wychodzą dosyć twarde, ale nie niemożliwe do pokrojenia.
Możemy dodać ubitych 3 białek jaj do masy i wówczas będzie ona 'lżejsza', a zarazem jeszcze bardziej odżywcza
(tu polecam przygotować większy niż 1,25 l pojemnik :)
Zamiast odżywki białkowej można użyć odtłuszczonego mleka w proszku lub całkiem wyeliminować tę pozycję ze składników (ale wówczas wartości odżywcze spadają).
Na zdj. z musem jabłkowo-pomarańczowym i cynamonem oraz 'duża czarna' w moim hiper kubku mocy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz