zielona fasola mung
kasza jaglana
przyprawy: majeranek, pieprz, chili, gałka muszkatołowa, kardamon, zioła, imbir, koperek
schab
zielone warzywa: brokuł, fasolka, brukselka, groszek
Fasolkę* oraz kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (osobno!), a następnie je razem mieszamy dodając przyprawy wg uznania.
* fasolce potrzeba trochę więcej czasu + warto ją wcześniej moczyć przez 12 godzin i gotować w tej samej wodzie - nie utracimy składników mineralnych; fasolę gotujemy bez przykrycia by ulotniły się szkodliwe związki, a sól dodajemy po ugotowaniu bo inaczej nie zmięknie,
Grillujemy na patelni schab doprawiony pieprzem, cząbrem oraz chili oraz gotujemy na parze (lub w wodzie z dodatkiem masła klarowanego, bez przypraw) warzywa.
Jest to niesamowicie pożywne i zdrowe danie! U mnie obecnie jako posiłek potreningowy.
Fasola mung ma prawie 24g białka, jest bogata w potas, wapń i fosfor, ma lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety jej wadą jest to, że powoduje wzdęcia i gazy, no ale raz na jakiś czas zjeść można ;)
Kasza jaglana natomiast jest uważana za najzdrowszą z kasz. Ma mnóstwo wartości odżywczych (m.in. 10-11% stanowi białko) oraz jest bezglutenowa. Jest to bardzo dobre źródło energii. Dodatkowo jest ona bogatym źródłem składnika, który niezwykle trudno jest znaleźć w innych produktach spożywczych, mianowicie chodzi o krzemionkę. Krzemionka ma bardzo dobry, leczniczy wręcz wpływ na stawy, ale to nie wszystko - dodatkowo wpływa ona bardzo korzystnie na wygląd paznokci, włosów i całej skóry.
A schabik (24-25g białka) należy oczywiście do mięs chudych i jako wieprzowina - niezbędnych w zbilansowanej diecie. Białko ze świni jest najlepiej przyswajalnym dla organizmu człowieka wbrew panującej opinii, ze to kura przoduje. Bowiem to świnia budową i narządami jest zdecydowanie bliższa człowiekowi.
Tasty! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz