150g piersi z kurczaka
szpinak (ilość zależna od upodobań)
4-5 ząbków czosnku
parmezan (lub inny ser np. ricotta, mozzarella, dobrze się komponuje również z puszystym serkiem kanapkowym typu Almette)
przyprawy (pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka, sos tabasco)
50g kaszy jaglanej
50g fasoli mung
Fasolę mung najlepiej zalać pół godziny wcześniej gorącą wodą - szybciej się ugotuje. Ja tym razem nie zalewałam i gotowanie zajęło ok 30-35min. Nie dodajemy soli - według mnie bardzo psuje wyjątkowy smak fasoli.
W tym samym czasie gotujemy kaszę jaglaną (i tu możemy sypnąć pół łyżeczki soli) w małej ilości wody (ale też nie za dużej, bo kasza wchłonie wodę i podwoi swoją objętość).
Po ugotowaniu obu składników mieszamy je razem i otrzymujemy zdrową białkową bombę!
Pierś z kurczaka doprawiamy według upodobań i smażymy na małym ogniu pod przykryciem (np na beztłuszczowym oleju PAM - polecam!) - dzięki temu będzie soczysta.
Szpinak smażymy kilka minut (na maśle klarowanym), dodajemy dużą ilość czosnku oraz po paru minutach serek. Kładziemy na mięsku i voilà!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz