wtorek, 18 marca 2014

Lasagne z batatem


mielony indyk
mielona łopatka wieprzowa
warzywa: batat oraz mix warzywny Hortexu
sos pomidorowy
cebula czerwona
czosnek
mnóstwo przypraw
kilka kropel sosu tabasco
parmezan
ziarna słonecznika, czarnego i białego sezamu, pestki dyni

Warzywa - jakie tylko lubimy; u mnie brokuł, zielona fasolka, groszek, marchewka
+ 1 duży batat (pokrojony w kostkę) - wszystko gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy na papkę.
Mięso z indyka i świni podsmażamy razem z czosnkiem i cebulką na maśle klarowanym lub innym oleju i dodajemy trochę sosu pomidorowego (tylko dla smaku), ew. może być duży pomidor. Mieszamy ze zmixowanymi warzywami. Dodajemy starty parmezan, kilka kropel sosu tabasco oraz przyprawy - również wg uznania (u mnie: zioła dalmatyńskie, oregano, cząber, pieprz, papryka słodka, odrobina curry).

W formie (ja użyłam keksówki) układamy warstwy makaronu lasagne i przekładamy naszą 'masą'. Wierzch posypujemy ziarnami.

Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok 30min - aż makaron będzie miękki. Polecam na bieżąco sprawdzać, bo może to zająć trochę więcej czasu :)

Smacznego!


BATAT - cóż to takiego?

Zapewne niektórzy z Was pierwszy raz spotykają się z tą nazwą...

Bataty potocznie znane są jako słodkie ziemniaki.




Warzywo to jest uważane za jedno z najbardziej odżywczych w przyrodzie. Wartość odżywcza bulw batata jest o ok 50% wyższa niż bulw ziemniaka. Jest to również znakomite źródło błonnika pokarmowego. Wartość energetyczna bulw nie jest wysoka i wynosi ok 100kcal/100g świeżej masy bulw. Bulwy batata mogą być wykorzystywane w stanie świeżym i suszonym, produkuje się z nich mąkę, kaszę, makarony, cukier, syrop, alkohol, napoje, konserwy i krochmal. Są doskonałym surowcem dla przemysłu przetwórstwa spożywczego, zwłaszcza dla zakładów specjalizujących się w produkcji odżywek i zup dla dzieci, jak również produktów kandyzowanych.

Bulwy zawierają duże ilości antyoksydantu – b-karotenu mającego właściwości zapobiegające chorobom serca, zaćmie i wielu nowotworom. Duża ilość b-karotenu znajdującego się w bulwach batata ma korzystny wpływ na poprawę suchej lub zniszczonej skóry. Zawartość karotenów i karotenoidów, w odmianach o żółtym miąższu, jest wyższa niż w warzywach takich jak: dynia, brokuły, czy szpinak. Zawartość witaminy C w bulwach wynosi ok. 23 mg/100 g świeżej masy.

W smaku przypominają połączenie ziemniaka z marchewką.
Ze względu na ten słodki smak, w wytrawnych daniach bataty należy odpowiednio doprawić. Pasuje do nich np. tymianek, czosnek oraz chili. Ze słodkich ziemniaków można też przyrządzać dania słodkie, np.ciasta czy desery. W tym przypadku zwykle doprawia się je przyprawami korzennymi takimi jak cynamon i gałką muszkatołową.

Żeby nie straciły cennych składników najlepiej je gotować lub piec w łupinkach.

Cena owych ziemniaków jest może zbyt wygórowana, ale myślę, że to kwestia braku ich dostępności. No ale czasem tych kilka złotych można, a nawet warto wydać, bo są naprawdę niesamowicie smaczne! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz