czwartek, 13 marca 2014

Avocado z jajem


Banalnie proste, a jakże pełnowartościowe połączenie!


Dojrzałe, miękkie avocado przekroić na pół, wyjąć pestkę i w jej miejsce wbić jajko.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (temperatura nie ma większego znaczenia - im wyższa tym po prostu szybciej się zrobi) i zaczekać aż jajko się zsiądzie.
Przepyszne jest delikatnie 'na miękko'.
Posypać szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.



Kilka słów o pysznym i zdrowym avocado...

Owoc (tak, OWOC a nie warzywo) avokado zawiera aż 20-30% głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw "dobrego tłuszczu" znanego również jako Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe czyli tzw. NNKT, które budują zdrowie serca i pomagają obniżać ciśnienie krwi.

Avokado zawiera duże ilości witamin B9, B6, K, E i C a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i fosforu.
Ze względu na dużą zawartość potasu jest polecane osobom wyczerpanym i cierpiącym na depresję.
Witamina B6 zawarta w avokado pomaga łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Dzięki zawartości witaminy E oraz B, awokado pomaga w łagodzeniu stresu oraz takich problemów, jak niepłodność u kobiet i mężczyzn. Jest także używane w leczeniu impotencji.
Owoce avokado zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem. Ma również właściwości przeciwstarzeniowe.
Awokado nie zawiera cholesterolu ani sodu. Posiada niski indeks glikemiczy (IG), co znaczy, że nie powoduje szybkiego wzrostu cukru we krwi. Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny, co pozwala ograniczyć napadu głodu.

Nic tylko jeść :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz