piątek, 21 marca 2014

Omlet migdałowy


łyżka mąki migdałowej
łyżka otrębów orkiszowych
łyżka mąki owsianej
ok. 50g twarogu półtłustego
1 całe jajko + 1 białko
łyżeczka błonnika
cynamon

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i smażymy (ja: na oleju kokosowym) kilka minut z każdej strony.
Smarujemy masłem orzechowym, posypujemy płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi oraz cynamonem 
(który to również dodaję do masy).




W dobrze skomponowanej diecie powinny znaleźć się różnorakie produkty, ponieważ to zapewnia organizmowi dostawę wszystkich niezbędnych dla niego składników odżywczych. Warto, aby pośród nich stałe miejsce zajęły migdały. Długa lista ich właściwości odżywczych sprawia, iż są one ważne dla zdrowia, ale także dla urody. 

Migdały warto włączyć w dietę ze względu na wysoką zawartość wapnia, a więc głównego budulca zębów i kości. 100 g migdałów zawiera ponad 200 mg tego pierwiastka. Wpływ migdałów docenią również osoby często znajdujące się pod wpływem stresu, pracujące fizycznie i przemęczone, bowiem migdały to także źródło magnezu, który polecany jest właśnie w tych stanach.

W migdałach znajdziemy również cynk, niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, wzmacniający paznokcie i skórę. Ponadto, zawierają one fosfor - budulec kości i zębów oraz potas, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę serca, usuwanie produktów przemiany materii oraz zaopatrywanie mózgu w tlen.

Migdały mogą stanowić doskonałą przekąskę w trakcie diety wyszczuplającej. Przede wszystkim dlatego, że zapewnią organizmowi ważne dla niego składniki odżywcze, a także regulują przemianę materii i zapobiegają odkładaniu się tłuszczów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz