niedziela, 23 marca 2014

Owoce morza w mleczku kokosowym


200g owoców morza (u mnie mieszanka + krewetki koktajlowe)
1/2 dużej zielonej papryki
5 ząbków czosnku
1,5 łyżki mleczka kokosowego
zioła dalmatyńskie
pieprz
sól
masło klarowane

Paprykę pokrojoną w cienkie niedługie paseczki (może też być np. w kostkę) podsmażamy na maśle klarowanym (na małym ogniu, aby lekko zmiękła), a następnie dodajemy ówcześnie rozmrożone owoce morza* oraz zioła dalmatyńskie i czekamy aż większość wody wyparuje. Dodajemy wyciśnięty praską lub drobno pokrojony czosnek i całość smażymy jeszcze kilka minut. Na sam koniec, na dosłownie 2 min przed końcem dolać mleczko kokosowe, lekko posolić i dodać szczyptę pieprzu.

Danie doskonale komponuje się ze zdrową kaszą jaglaną.

*Owoce morza najlepiej rozmrażać w zimnej wodzie - niweluje to ten (dla niektórych) nieprzyjemny zapach



OWOCE MORZA
Jak dla mnie to jeden z 7 cudów świata! <3

W owocach morza znajduje się magnez, fluor i bardzo ważne dla każdego organizmu - żelazo.
Skorupiaki i mięczaki są także doskonałym źródłem wapnia, a ostrygi – najbogatszym, naturalnym źródłem cynku, który znacznie zwiększa poziom libido. Nie bez powodu więc ostrygi są przez wielu uważane za najlepszy afrodyzjak na świecie.

Morskie mięczaki i skorupiaki zawierają wysokowartościowe białko, a także sporo witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny i kobalaminy (witamina PP i B12). Witamina B12 jako jedyna może być magazynowana w organizmie „na zapas” i wykorzystywana później. Odgrywa ważną rolę między innymi w procesie tworzenia krwi.

Kolejnym niezwykle ważnym pierwiastkiem, który są w stanie nam dostarczyć owoce morza, jest jod. Organizm wykorzystuje go między innymi do wspomagania funkcji tarczycy i przebiegu procesów metabolicznych.

Podobnie jak w większości produktów pochodzenia zwierzęcego, także w owocach morza występuje cholesterol, więc osoby, które mają z nim problem powinny uważać na nadmierną ilość spożywania tych wspaniałych 'darów Posejdona'.

Mitem jest jakoby owoce morza były niebezpieczne dla osób odchudzających się. Zawierają bardzo dużo białka, które jest niezbędne w procesie zrzucania wagi, są niskokaloryczne, lekkostrawne i pożywne! Niestety często bywają przyczyną uczulenia, a także nie wszystkim ich właściwości odżywcze służą równie dobrze.

Owoce morza warto wprowadzić do diety optymalnie 1 raz w tygodniu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz