niedziela, 23 marca 2014

Owsianka z tuńczykiem


2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka płatków orkiszowych
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 puszki tuńczyka w wodzie
kilka oliwek
parmezan

Płatki oraz siemię zalewamy gorącą wodą (tylko tak aby woda przykryła całość) i odstawiamy na 15 min -> wówczas lepiej się wszystko przyswoi w żołądku.
Tuńczyka odsączamy i dodajemy wraz z oliwkami.
Mieszamy i całość posypujemy startym parmezanem

Szybko przyswajalne węglowodany, dużo białka oraz zdrowy tłuszcz = dużo energii!

Ciekawostka: włoski ser parmezan jest jednym ze zdrowszych serów!
Wartości odżywcze dla 100g:
Białko: ok 42g
Węglowodany: 0g
Tłuszcz: ok 23g
Wapń: 1200mg 
(dużo! porównując np do chudego jogurtu, który wapnia ma 140-180mg, chudego twarogu - 100mg czy zwykłego mleka odtłuszczonego 110-130mg widać kolosalną różnicę)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz