wtorek, 18 marca 2014

Płatki owsiane, orkiszowe a może otręby?


Zaciekawiła mnie ostatnio kwestia płatków... 
Bardzo rozpowszechnionym produktem są płatki owsiane i wiadomo:
- że są zdrowe, 
-że są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, 
- że doskonale sycą,
- i że w ogóle są jednym z lepszych produktów, zwłaszcza śniadaniowych.. 
ale, ale...
...dokopałam się wczoraj w szafce kupionych jakiś czas temu i zapomnianych OTRĘBÓW ORKISZOWYCH i na twarzy pojawił mi się szeroki uśmiech :) dlaczego? bo akurat jestem na redukcji i... 
patrząc na powyższe zdjęcie - od lewej: płatki owsiane, otręby owsiane, płatki orkiszowe oraz właśnie otręby orkiszowe - zawartość białka w otrębach orkiszowych jest wyższa niż w płatkach owsianych i orkiszowych ale mniejsza niż w otrębach owsianych, ale przy tym mają ZDECYDOWANIE mniejszą zawartość węglowodanów i tłuszczy i O NIEBO WYŻSZĄ błonnika!!!
Więc jak widać na załączonym obrazku najwyższymi wartościami odżywczymi charakteryzują się otręby orkiszowe a zaraz za nimi są otręby owsiane, a dopiero później płatki.
Płatków, otrębów i innych zbożowych tworów jest jeszcze masa, ale te akurat są mi najbliższe.
Wszystkie powyższe produkty są oczywiście bardzo zdrowe i niezbędne w zbilansowanej diecie i powinniśmy je spożywać, dlatego nie wybieram jednego tylko wszystkie w odpowiednich ilościach :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz