Białko to podstawowy budulec wszystkich narządów w organizmie. Wchodzi w skład enzymów, hormonów, przeciwciał. Białka uczestniczą w przemianie materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To dzięki nim możliwy jest prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, a także regeneracja uszkodzeń. Białka tworzone są przez aminokwasy. Zdrowa dieta powinna być na tyle zróżnicowana, by najważniejsze aminokwasy były dostarczane do organizmu. Tylko wtedy rola białek w organizmie będzie w pełni realizowana.
Funkcje białka w organizmie
- Białka są budulcem nowych tkanek, a także materiałem uzupełniającym stare. W organizmie zajmują 75% miejsca w tkankach.
- Dostarczane w jedzeniu białko stanowi źródło energii. Przeliczając: 1 gram białka tworzy 4 kcal energii.
- Aminokwasy znajdują się w płynach ustrojowych: krwi, płynie śródtkankowym, mleku.
- Białka wspomagają biosyntezę hormonów białkowych.
- Aminokwasy uczestniczą w biosyntezie ciał odpornościowych, które wzmacniają i chronią organizm przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych.
- Białka pomagają w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej i bilansu wodnego.
- Rola białek wiąże się też z usuwaniem toksyn z organizmu. Białka znajdujące się w komórkach przenoszą różne substancje przez błony komórkowe (rola transportowa).
- W organizmie proteiny przekształcane są w białkowe enzymy trawienne i tkankowe. Zbyt mała ilość białka dostarczana do organizmu wpływa hamująco na powstawanie i działanie enzymów.
- Białka spełniają funkcje naprawcze uszkodzonych tkanek, np. uczestniczą w tworzeniu się blizn, gojeniu się ran i regeneracji złuszczonych nabłonków skóry.
- Zdrowa dieta, która nie uwzględnia białka nie jest w pełni wartościowa.Niedobór białka w organizmie wywołuje niedożywienie. Organizm przestaje się rozwijać, ustaje praca jelit, mięśni, pojawiają się infekcje i alergie.
Istnieją różne rodzaje aminokwasów. W tym osiem jest najważniejszych. Te aminokwasy tworzą pełnowartościowe białko. Pełnowartościowe białko jest powoli przyswajane przez organizm, a następnie wykorzystywane. Białko pochodzenia zwierzęcego ma olbrzymią wartość biologiczną. Z kolei białko pochodzenia roślinnego takiej wartości już nie ma. Często jest pozbawione jednego lub kilku ważnych aminokwasów. Najbardziej wartościowe białko znajduje się w jajku kurzym.
Zdrowa dieta powinna uwzględniać białko pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Ustalając dzienny jadłospis, zwróć uwagę na białko w jedzeniu. Dbaj o to, by dostarczać do organizmu zdrowe jedzenie zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i warzywnego. Źródłem białka są: zboża, rośliny strączkowe, produkty mleczne, mięsa, ryby oraz orzechy. Białko zwierzęce występuje razem z tłuszczem zwierzęcym. To połączenie może podwyższyć poziom cholesterolu. Dlatego należy urozmaicać dietę. Jeść zarówno warzywa, jak i mięso.
Metabolizm protein
By rozłożyć pokarmy proteinowe ciało potrzebuje około 20-25% więcej energii niż przy rozbijaniu tłuszczu czy węglowodanów. Jeśli zjesz 1000 kalorii z czystych protein z tego 200 zostaje już spalone podczas rozkładu i trawienia tych właśnie protein. Trzeba pamiętać o tym, że zarówno tłuszcze, jak i węglowodany zużywają tylko 5% energii, jaką zapewniają, na swój metabolizm. Dlatego też w całościowy termogeniczny efekt pokarmu (TEP - wzrost tempa metabolizmu, temperatury ciała) dla mniejszego posiłku daje nam 10% wzrost podstawowego tempa metabolizmu. Całkowity TEP dla pokarmu zawierającego ponadprzeciętną ilość protein może pozwolić na przetwarzanie większej ilości kalorii przy pomocy samej tylko diety. Badania potwierdzają, że dieta bogatsza w białko z okrojoną ilością węglowodanów daje 2,7 razy większe zużycie energii po posiłku. Oznacza to, że posiłek składający się w 68% z protein pozwala na spalenie 2,7 razy więcej kalorii po jego zjedzeniu niż posiłki bogate w węglowodany albo tłuszcze.
Dieta bogatsza w białka przynosi większą utratę wagi niż dieta bogatsza w węglowodany. Dlatego okrojona dieta węglowodanowa połączona z rozsądnym spożyciem protein przynosi znaczną utratę wagi i tłuszczu i jednocześnie zapewnia, że każdy posiłek jest bardziej sycący.
Odżywki białkowe
Osobiście polecam do diety włączyć odżywki białkowe wszystkim, którzy chcą poprawić swoją muskulaturę, sprawność fizyczną i ogólne funkcjonowanie ciała, a także wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej (patrz: akapit powyżej)
Rodzajów i smaków białka jest naprawdę ogromna ilość. Z białek, które ja stosowałam śmiało mogę polecić Whey Protein Complex Olimpu (smaki: truskawka, pistacja i ice coffey są nieziemskie) oraz 100% Whey Protein Scitec'a (smak czekolady z maliną przepyszny), ale słyszałam też dobre opinie o Whey 100 Trec'a oraz Elite Whey Protein Isolate firmy Dymatize.
Istnieje wiele korzyści płynących z przyjmowania białka serwatkowego, których źródło znajduje się w biologicznej roli odgrywanej przez aminokwasy egzogenne. Białko serwatkowe jest pełnowartościowe (zawiera 9 aminokwasów egzogennych) i bogate w L-leucynę, która jest decydującym czynnikiem regulującym syntezę białek mięśniowych. Dlatego to niezwykle ważne białko dla wszystkich aktywnych fizycznie.
Zalety białka serwatkowego:
- Źródło pełnowartościowych białek
- Szybko wchłaniane/trawione
- Można je łatwo i wygodnie dodać do diety
- Zwiększa reakcję anaboliczną na trening oporowy
- Pomaga zachować masę mięśniową i zapobiega zanikowi mięśni z wiekiem
- Zapewnia właściwości anty-kataboliczne podczas długotrwających ćwiczeń aerobowych
- Poprawia wrażliwość na insulinę i może przyspieszyć metabolizm/usprawnić utratę tłuszczu
- Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, zwłaszcza u osób aktywnych fizycznie
Pamiętajmy jednak o ZBILANSOWANEJ diecie!!!
Tylko ona przyniesie odpowiednie rezultaty i nie wyniszczy nam organizmu!!!
Tylko ona przyniesie odpowiednie rezultaty i nie wyniszczy nam organizmu!!!
Polecam artykuły:
1) http://bialko.blox.pl/html
2) http://pelneprotein.pl/negatywne-skutki-nadmiernego-spozywania-bialka/
3) http://www.fitnow.pl/pl/3/626/1605/Serwatka---przewodnik-po-bialkach-serwatkowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz