czwartek, 13 marca 2014

Puszysty omlet z musem jabłkowym


Omlet:
2 białka jaj
1/4 (ok. 60g) twarogu półtłustego (lub chudego)
2 łyżki płatków owsianych
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
łyżeczka błonnika

Mus jabłkowy:
1 lub 2 jabłka
woda
łyżeczka lub dwie miodu

Wszystkie składniki na omlet wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Smażyć np. na maśle klarowanym lub oleju kokosowym - niesamowity aromat! kilka minut z każdej strony.
Omlet podczas smażenia zwiększy swoją objętość i będzie bardzo puszysty.

W tym czasie zrobić mus: jabłko/a pokroić w kostkę, dodać trochę wody i gotować razem do rozgotowania się jabłek. Dodać miód. Polać omlet.
Udekorować rodzynkami.

Mój omlet swój 'fikuśny' kształt zawdzięcza silikonowej foremce do naleśników zakupionej kiedyś w Biedronce (do wyboru były przeróżne kształty).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz